Hardcat
Dubbel IPA
Exalted Beer
22 januari 2020 kl 21:54
Dubbel IPA
Exalted Beer
22 januari 2020 kl 21:54
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.087 SG | 1.016 SG | 135 | 9,3% | 780 |
22 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
135 | 9,3% | 780 |
22 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Maris Otter (Crisp) | 4,38 kg | 68,3% | Malt |
8 EBC
|
|
Typ:
Malt Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters. |
|||||
Caramalt (Thomas Fawcett) | 0,30 kg | 4,7% | Malt |
30 EBC
|
|
Typ:
Malt Made from green malt - imparts a light malt flavor and slight hue. Suitable for light ales, lagers. |
|||||
Crystal 150 | 0,23 kg | 3,6% | Malt |
170 EBC
|
|
Typ:
Malt |
|||||
Maris Otter Pale Liquid Extract | 1,50 kg | 23,4% | Sirap |
12 EBC
|
|
Typ:
Sirap 1,5 kg flytande maltextrakt räcker till 10 liter vört med OG 1,046. Kan användas som huvudsaklig extraktgivande råvara vid extraktbryggning eller som komplement vid maltbryggning. Muntons Maris Otter är framställt genom mäskning av minst 67 % Maris Otter malt.
Färg: högst 12 °EBC (6 °Lovibond). |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Columbus (Tomahawk) | 53 gr | 60 min | Kok | Pellets | 15,50% | 83,0 | 2,9 | |
Användning: Kok Engineered Centennial Substitute - High alpha bittering hops.
|
||||||||
Centennial | 18 gr | 15 min | Kok | Pellets | 10,00% | 9,0 | 1,0 | |
Användning: Kok Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
|
||||||||
Columbus (Tomahawk) | 18 gr | 15 min | Kok | Pellets | 15,50% | 14,0 | 1,0 | |
Användning: Kok Engineered Centennial Substitute - High alpha bittering hops.
|
||||||||
Simcoe | 18 gr | 15 min | Kok | Pellets | 13,00% | 11,7 | 1,0 | |
Användning: Kok High alpha bittering hops with good aroma characteristics.
|
||||||||
Centennial | 18 gr | 0 min | Kok | Pellets | 10,00% | 0,0 | 1,0 | |
Användning: Kok Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
|
||||||||
Columbus (Tomahawk) | 18 gr | 0 min | Kok | Pellets | 15,50% | 0,0 | 1,0 | |
Användning: Kok Engineered Centennial Substitute - High alpha bittering hops.
|
||||||||
Simcoe | 18 gr | 0 min | Kok | Pellets | 13,00% | 0,0 | 1,0 | |
Användning: Kok High alpha bittering hops with good aroma characteristics.
|
||||||||
Centennial | 100 gr | 5 dgr | Torrhumling | Pellets | 10,00% | 0,0 | 5,6 | |
Användning: Torrhumling Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
|
||||||||
Columbus (Tomahawk) | 87 gr | 5 dgr | Torrhumling | Pellets | 15,50% | 0,0 | 4,8 | |
Användning: Torrhumling Engineered Centennial Substitute - High alpha bittering hops.
|
||||||||
Simcoe | 87 gr | 5 dgr | Torrhumling | Pellets | 13,00% | 0,0 | 4,8 | |
Användning: Torrhumling High alpha bittering hops with good aroma characteristics.
|
||||||||
Amarillo | 70 gr | 5 dgr | Torrhumling | Pellets | 9,20% | 0,0 | 3,9 | |
Användning: Torrhumling Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
MM-Klar | 5 gr | 15 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning MM Klar består av den aktiva beståndsdelen karagen som finns i bland annat Irish Moss. MM Klar är en vidareutvecklad produkt som har samma egenskaper som Irish Moss och Protafloc, men fördelen att det löser upp sig lättare i vörten. Det är även väldigt lätt att dosera MM Klar rätt. Dosering 1 gram per kg malt. 1 Tsk = 5 gram Tillsättes under omrörning 10 minuter innan slutet av koket. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Wyeast 1272 American Ale II | Flytande | 81% | 18°C - 21°C | |||
Labb: |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 65°C | 60 min | 20 min | Temperatur | 11,50 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 15 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 15 min |
Du måste logga in för att posta kommentarer
1.075 - 1.155
1.012 - 1.015
75 - 130
16 - 40
Dubbel IPA eller Imperial IPA är en vidareutveckling av amerikansk IPA och var den första ölstilen att ta steget till Dubbel eller Imperial nivå. Ölstilen karakteriseras av kraftiga smak- och aromhumlegivor och en mycket tuff beska. DIPA bör konsumeras relativt ung för att det karakteristiskt fräscha humleintrycket ska upplevas. De stora sena humlegivorna bidrar ofta till en lätt svavlig ton i doft och smak. Torrhumlas ofta.
Russian River Pliny the Elder 8.0 %, Avery Majaraja 10.3 %, Bell’s Hop Slam 10.0 %, Stone Ruination IPA 7.7 %, Dogfish head 90 minute IPA 9.0 %, Brewdog Hardcore IPA 9.2 %.
Kraftig humlearom från valfria humlesorter ska dominera doften. En del av aromen består så gott som alltid av citrustoner av något slag. Fruktiga toner från jäsning och humle bör vara på medium till hög nivå. En liten maltsötma ska balansera humlen. Alkohol får vara en del av doften men skall inte uppfattas som spritig. Får vara svavlig på mycket låg nivå. Bärnstensfärgad till mörkt kopparfärgad. Disighet får förekomma eftersom öltypen vanligtvis torrhumlas. Humlesmaken skall vara stor och komplex, med inslag av frukt och citrus och får vara svavlig på mycket låg nivå. Beskan skall vara hög till extremt hög. Maltsmaken skall vara låg till medium och skall i viss mån balansera beskan. Maltkaraktären bör vara svagt karamellig med inslag av toffee och knäck. Ingen diacetyl. Låg till medium fruktighet. En ren men inte påträngande alkoholton är tillåten. Alkoholtonen får inte vara spritig eller innehålla högre alkoholer. Lång komplex efterbeska som inte får upplevas som kärv. Medium kropp. Inga kärva humlesmaker skall märkas. Kolsyrehalt på medel till hög nivå. Det bör finnas en svag alkohol och maltsötma i bakgrunden. Mjukt alkoholvärmande.