Välbalanserad Amerikansk Brown Ale som placerade sig på bronsplats i Eskilstuna 2013. Pale Chocholate malt och jästen är viktiga för receptets karaktär. Jästemp ca 17C första tiden.
Pale Ale malt är tillverkad av 2-radigt vårkorn. Hög modifieringsgrad främjar enkel nedbrytning av socker för enzymerna. Smaken bidrar speciellt till söt och nötaktiga toner. Idealisk malt för ale och särskilda lageröl. Färgen på Pale Ale malt är inte al
En hög grad av caramelisation är kännetecknande för denna malt. Den bidrar till smak och stabilitet, vanligtvis förbättras skum kvaliteten. Crystal malts är väl lämpade för vinter öl, ale-typ öl och andra aromatiska öl så som mörkt lageröl och stouts. Sm
Pale Chocholat
0,30 kg
5,9%
Malt
279 EBC
Typ:
Malt
Färg:
279 EBC
Malningsgrad: 1,50% Fuktighet: 4,00% Utbyte: 75% Potential: 1.035 SG Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner Rekommenderad max giva: 10% Protein: 0,0% Ursprung: England Leverantör: Thomas Fawcett
Dark Milds - Stouts
Small quantities used for flavour and colour enhancement on dark beers
Pale crystal malt
0,20 kg
3,9%
Malt
31 EBC
Typ:
Malt
Färg:
31 EBC
Malningsgrad: 1,50% Fuktighet: 4,00% Utbyte: 74% Potential: 1.034 SG Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner Rekommenderad max giva: 25% Protein: 10,0% Ursprung: UK Leverantör: Thomas Fawcett
Enzymmalt tillverkas av 2-radigt eller 6-radigt korn. Stöpning och grobarhets villkor är valt att främja enzym frigörning och syntes. Mältnings programet är konstruerat för att bevara så mycket enzymer som möjligt. Enzyme Malt rekommenderas när hög andel
Är en aromatisk malt och rekommenderas för mörkt öl för att förbättra färg och arom. Ett särskilt mältningsprogram används för att säkerställa rätt smak och arom. Färgen man får är rödaktig och Melanoid Malt är också något surt. Smaken av Melanoid Malt ä
Tjeckien är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer den världsberömda Saazhumlen som är en av de ädla humlesorterna och som ofta beskrivs som gräsig och blommig. Humlesorten kallas på tyska Saazer.
Tjeckien är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer den världsberömda Saazhumlen som är en av de ädla humlesorterna och som ofta beskrivs som gräsig och blommig. Humlesorten kallas på tyska Saazer.
Tjeckien är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer den världsberömda Saazhumlen som är en av de ädla humlesorterna och som ofta beskrivs som gräsig och blommig. Humlesorten kallas på tyska Saazer.
Tjeckien är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer den världsberömda Saazhumlen som är en av de ädla humlesorterna och som ofta beskrivs som gräsig och blommig. Humlesorten kallas på tyska Saazer.
Övriga ingredienser
Namn
Mängd
Tid
Typ
Användning
Protafloc
1
gr
15 min
Klarning
Kok
Typ: Klarning Användning: Kok Används till: Klarning
Irish Moss liknande klarningsmedel
Wyeast Yeast Nutrient
2
gr
15 min
Övrigt
Kok
Typ: Övrigt Användning: Kok Används till: Jäsning
Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.
Calcium Chloride
5,00
gr
60 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
Gypsum (Calcium Sulfate)
5,00
gr
60 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
Lactic Acid
9,00
gr
60 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Mäsk pH
Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.
Jäst
Namn
Produkt ID
Labb
Form
Förjäsbarhet
Temperatur
American Ale II
1272
Wyeast Labs
Flytande
74%
16°C - 22°C
Labb: Wyeast Labs Labb: Wyeast Labs Form: Flytande Förjäsbarhet: 74% Temperatur: 16°C - 22°C Typ: Ale Flockulering: Hög Bäst till: All American Ales, Brown Ales, Barley Wine Max antal generationer: 5 Generation: 0
Clean, tart, nutty flavor. More fruity than Wyeast American Ale yeast.
Mäskning
Namn
Temp.
Tid
Höjningstid
Typ
Vatten
Inmäskning
60°C
0 min
20 min
Infusion
29,00 L
Höjningstid: 20 min Typ: Infusion Vatten: 29,00 L
Försockring
66°C
45 min
25 min
Temperatur
0,00 L
Höjningstid: 25 min Typ: Temperatur Vatten: 0,00 L
Steg
70°C
30 min
5 min
Temperatur
0,00 L
Höjningstid: 5 min Typ: Temperatur Vatten: 0,00 L
Steg
75°C
10 min
10 min
Temperatur
0,00 L
Höjningstid: 10 min Typ: Temperatur Vatten: 0,00 L
Brown Ale har inte mnga likheter med den brittiska varianten som dock r dess ursprung. Humlekaraktr med citrustoner ska vara tydlig till kraftig bde i smak och arom. ven om amerikanska och andra nya humlesorter dominerar, s anvnds ofta ven engelska och tyska sorter. Maltigheten ska vara tydlig till rik. Anvndandet av mnga mrka maltsorter ger lttrostade toner, ntighet,
Förebild
Jackie Brown 5,9%/Mikkeller
Profil
Humlearomen, av citrus och tropiska frukter, ska vara p medium till hg niv.
Maltigt komplex med inslag av choklad, karamell och rostade toner p medium niv. Brnda arominslag frn mrka maltsorter fr finnas p en mycket lg niv.
Fruktestrar br frekomma p lg niv.
Ingen smrkola/diacetyl br finnas.
Rdbrun till mrkbrun. Kldgrumling fr frekomma.
Bde humlen och mal