Tweed (Exalted Beer)
Exalted Beer

Tweed

Engelsk best bitter

25 L
ABV: 4,0%
IBU: 40
Wreedes druvor (Exalted Beer)
Exalted Beer

Wreedes druvor

New England IPA - Vermont IPA

26 L
ABV: 6,7%
IBU: 0
In de Zeeland (Exalted Beer)
23 L
ABV: 6,0%
IBU: 28
Sandviks Blonda (Uppsala hembryggareförening)
22 L
ABV: 6,4%
IBU: 20
Drevvikens Dunkelweizen  (Petter Wigle)
1
Petter Wigle

Drevvikens Dunkelweizen

Mörkt veteöl av sydtysk typ

12 L
ABV: 5,1%
IBU: 12
Whamageddon (Petter Wigle)
Petter Wigle

Whamageddon

English strong bitter - ESB

12 L
ABV: 5,9%
IBU: 31
Kenta Brun (Petter Wigle)
21 L
ABV: 6,4%
IBU: 29
Kellys svarta (Exalted Beer)
26 L
ABV: 4,4%
IBU: 43
Kellys ljusa (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kellys ljusa

Övriga klassiska i kategori Mild ale

18 L
ABV: 4,2%
IBU: 33
Kattpunk NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kattpunk NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

26 L
ABV: 6,6%
IBU: 14
Kellys Röda (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kellys Röda

Irish Red Ale

25 L
ABV: 4,2%
IBU: 23
Poppkatt NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Poppkatt NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

23 L
ABV: 7,1%
IBU: 18
Bodsjö bitter (Exalted Beer)
Exalted Beer

Bodsjö bitter

Engelsk best bitter

18 L
ABV: 4,7%
IBU: 35
Pilis Surjamt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Pilis Surjamt

Övriga klassiska syrliga öl

18 L
ABV: 4,9%
IBU: 15
Kattpunk NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kattpunk NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 6,7%
IBU: 19
Tembo (Exalted Beer)
Exalted Beer

Tembo

Ljus stark belgisk ale

18 L
ABV: 8,6%
IBU: 32
De Volle Maan Quadrupel (Brouwerij De Volle Maan)
24 L
ABV: 13%
IBU: 36
De Volle Maan Geuze (Brouwerij De Volle Maan)
24 L
ABV: 6,6%
IBU: 0
MG
Micke Granath

Sängson

Modifierade öl

20 L
ABV: 5,1%
IBU: 27
Hindenbeer (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,2%
IBU: 35
Lussekatt NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Lussekatt NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 6,5%
IBU: 31
Kenta (Petter Wigle)
12 L
ABV: 6,3%
IBU: 26
Lussebulle Stout (Exalted Beer)
18 L
ABV: 7,0%
IBU: 60
Caprisol NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Caprisol NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 6,5%
IBU: 20
Därk Söül (Exalted Beer)
1
Exalted Beer

Därk Söül

Imperial stout

18 L
ABV: 7,9%
IBU: 54
Heffaklump (Exalted Beer)
Exalted Beer

Heffaklump

Ljus veteöl av sydtysk typ

18 L
ABV: 5,7%
IBU: 10
Tembo (Exalted Beer)
Exalted Beer

Tembo

Ljus stark belgisk ale

18 L
ABV: 8,9%
IBU: 31
Pixie Bob Kitten Session NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Pixie Bob Kitten Session NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 4,9%
IBU: 42
MF
Mikael Fridén

Gambler's choice

Mörk stark belgisk ale

9 L
ABV: 9,4%
IBU: 40
MF
10 L
ABV: 6,6%
IBU: 10
Wallonie Ale (Olof)
Olof

Wallonie Ale

Belgiskt och franskt specialöl

18 L
ABV: 0,0%
IBU: 0
Pixie Bobcat DIPA (Exalted Beer)
2
Exalted Beer

Pixie Bobcat DIPA

New England IPA - Vermont IPA

45 L
ABV: 9,5%
IBU: 46
LN
20 L
ABV: 6,9%
IBU: 26
LN
OL-Brewery

Pors Pilsner

Tjeckisk pilsner

21 L
ABV: 4,2%
IBU: 10
Pixie DODDH (Exalted Beer)
16 L
ABV: 6,2%
IBU: 56
A
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 34
In de Wreede 6 (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,0%
IBU: 32
Mälarens Perla Pilsner (Exalted Beer)
18 L
ABV: 4,7%
IBU: 40
PE
38 L
ABV: 5,4%
IBU: 44
PE
Boulder road

Boulder road Stiiim

California Common Beer

38 L
ABV: 5,3%
IBU: 46
PE
Boulder road

Bordsporter

Robust Porter

30 L
ABV: 4,8%
IBU: 30
Vit Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Vit Katt

American Wheat or Rye Beer

10 L
ABV: 6,9%
IBU: 41
V2 (Exalted Beer)
Exalted Beer

V2

Christmas/Winter Specialty Spice Beer

10 L
ABV: 8,9%
IBU: 35
Svartvit Katt (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,7%
IBU: 62
Söderkällan (Exalted Beer)
Exalted Beer

Söderkällan

Bohemian Pilsner

10 L
ABV: 5,1%
IBU: 39
Röd Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Röd Katt

American IPA

10 L
ABV: 6,5%
IBU: 39
Röd Älg (Exalted Beer)
Exalted Beer

Röd Älg

Scottish strong ale, 90/-

19 L
ABV: 6,7%
IBU: 21
Purple Power (Exalted Beer)
Exalted Beer

Purple Power

American IPA

18 L
ABV: 5,8%
IBU: 222
Pixie Voss (Exalted Beer)
16 L
ABV: 6,7%
IBU: 48
Måns (Exalted Beer)
Exalted Beer

Måns

American IPA

10 L
ABV: 6,3%
IBU: 71
SF

Den tjocke Bittre bonden

English ordinary bitter
Slaka Färsköl
10 januari 2016 kl 20:04

Stiltypisk ganska stram Best Bitter som tog silvermedalj på SM i Eskilstuna 2013. Flaskjäste med 100g maltodextrin och 100g brunfarin för 20l öl (för ökad fyllighet). Bitterhumlen kan bytas till valfri sort med liknande alfasyra. Mineralrikt vatten bidrar till den engelska karaktären.

Offentlig Inga bryggningar 1 kommentar 0 gillade 677 nedladdningar
Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
23,0 L 75 min 1.039 SG 1.010 SG 42 3,9% 370 20 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
42 3,9% 370 20 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt, Maris Otter 3,00 kg 75,0% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Maris Otter

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Viking Dark Ale 0,25 kg 6,3% Malt 18 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 18 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 60,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 30%
Protein: 10,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Dark Ale är tillredd på 105 -110 ° C, i ett särskilt maltprocessprogram med långvarig torkning för att säkerställa rätt smak. Den enzymatiska aktiviteten hos Dark Ale är låg. Smak av Dark Ale malt är: spannmål och sötma med trevliga aromer av rostade nöt

Aromamalt (Castle Malting) 0,20 kg 5,0% Malt 51 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 51 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 79%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 30,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgien
Leverantör: Castle Malting

Aroma malt ger rik maltig doft och smak till bärnstens färgade och mörka lager öl. Jämfört med andra traditionella färgade malt sorter, ger en mjukare bitterhet. Används till mycket aromatisk öl och har enzymatisk kraft för självkonvertering.

Carabohemian 0,20 kg 5,0% Malt 102 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 102 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 10,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Viking Enzym Malt 0,20 kg 5,0% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 6,00%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 180,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Enzymmalt tillverkas av 2-radigt eller 6-radigt korn. Stöpning och grobarhets villkor är valt att främja enzym frigörning och syntes. Mältnings programet är konstruerat för att bevara så mycket enzymer som möjligt. Enzyme Malt rekommenderas när hög andel

Viking Crystal 300 0,15 kg 3,8% Malt 152 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 152 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

En hög grad av caramelisation är kännetecknande för denna malt. Den bidrar till smak och stabilitet, vanligtvis förbättras skum kvaliteten. Crystal malts är väl lämpade för vinter öl, ale-typ öl och andra aromatiska öl så som mörkt lageröl och stouts. Sm

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
East Kent Goldings 2011MM 20 gr 4 dgr Torrhumling Kottar 6,16% 0,0 0,9

Användning: Torrhumling
Form: Kottar
Alfa: 6,16%
IBU: 0,0
gr/L: 0,9
5.4 mg/L AA
4,3 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Used For: General purpose hops for bittering/finishing all British Ales
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: Fuggles, BC Goldings
Examples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith's Pale Ale

Northern Brewer, 2011 10 gr 60 min Kok Kottar 10,40% 11,5 0,4

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 10,40%
IBU: 11,5
gr/L: 0,4
4.5 mg/L AA
3,7 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tyskland

Hallertau Northern Brewer (klassisk allroundsort; ursprungligen brittisk, numera tysk)
Tyskland är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer också de s.k. nobla eller ädla humlesorterna Hallertauer Mit

Pacific Jade, 2010 (art. 470600) 10 gr 60 min Kok Pellets 13,40% 16,3 0,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,40%
IBU: 16,3
gr/L: 0,4
5.8 mg/L AA
4,7 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

Ny humlesort, framodlad av Nya Zeelands humleforskningsprogram och släppt 2004. Pacific Jade är en högalfasort som ger en mjuk beska tillsammans med en utomordentlig aromatisk profil. Karaktären beskrivs i termer av färsk citrus och krossad svartpeppar.

Fuggle (maltmagnus), 2010 10 gr 20 min Kok Kottar 3,80% 2,5 0,4

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 3,80%
IBU: 2,5
gr/L: 0,4
1.7 mg/L AA
1,3 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: England

Fuggle (eller Fuggles) är en klassisk brittisk aromhumlesort, med drygt 100 år på nacken. Utomordentlig i brittiska ales, framför allt som aromhumle. Kryddig och blommig arom. Används ofta i kombination med Goldings i brittiska ales.
Odlas även i Sloven

East Kent Goldings 2011MM 20 gr 20 min Kok Kottar 6,16% 8,3 0,9

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 6,16%
IBU: 8,3
gr/L: 0,9
5.4 mg/L AA
4,3 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Used For: General purpose hops for bittering/finishing all British Ales
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: Fuggles, BC Goldings
Examples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith's Pale Ale

East Kent Goldings 2011MM 30 gr 5 min Kok Kottar 6,16% 4,1 1,3

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 6,16%
IBU: 4,1
gr/L: 1,3
8.0 mg/L AA
6,5 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Used For: General purpose hops for bittering/finishing all British Ales
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: Fuggles, BC Goldings
Examples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith's Pale Ale

Fuggle (maltmagnus), 2010 20 gr 5 min Kok Kottar 3,80% 1,7 0,9

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 3,80%
IBU: 1,7
gr/L: 0,9
3.3 mg/L AA
2,7 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: England

Fuggle (eller Fuggles) är en klassisk brittisk aromhumlesort, med drygt 100 år på nacken. Utomordentlig i brittiska ales, framför allt som aromhumle. Kryddig och blommig arom. Används ofta i kombination med Goldings i brittiska ales.
Odlas även i Sloven

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 1 gr 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Klarning

Irish Moss liknande klarningsmedel

Wyeast Yeast Nutrient 2 gr 15 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Epsom Salt (MgSO4) 2,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Gypsum (Calcium Sulfate) 5,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Calcium Chloride 7,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Lactic Acid 10,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Nottingham - Danstar Torr 75% 14°C - 21°C

Labb: Danstar
Labb: Danstar
Form: Torr
Förjäsbarhet: 75%
Temperatur: 14°C - 21°C
Typ: Ale
Flockulering: Hög
Bäst till: Good neutral ale yeast.
Max antal generationer: 5
Generation: 3

Dry strain is highly flocculant and has high attenuation. Produces relatively few fruity esters for a dry yeast. Can be fermented at low temperature to produce lager-style beers.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 50°C 0 min 20 min Infusion 30,00 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Infusion
Vatten: 30,00 L

Försockring 68°C 75 min 25 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 25 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Steg 76°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Malt

Humle

Kommentarer

Du måste logga in för att posta kommentarer

3F. Mild ale

Stilguide

SHBF 2013

Typ

Ale

OG

1.034 - 1.040

FG

1.006 - 1.012

IBU

20 - 40

Färg

8 - 15

Anteckningar

Denna Bitter r den vanligaste av de traditionella Ale-typerna p brittiska pubar. Den uppstod p 1920-talet i England. De r ofta till sin frdel frska, grna som Real Ale. Ordinary Bitter, som ofta kallas bara Bitter, r en mycket lttdrucken l. Den har en lg kolsyreniv och en tydlig humlekaraktr.

Förebild

Jennings Bitter 3,5%, Tomas Hardy Country Bitter 4,0%, Monks - Svea pale Ale 3,5 %

Profil

Ska ha en arom av brittisk rtig humle p medium till hg niv. En lg niv av karamellmaltighet br ing i aromen. Sm mngder av fruktestrar br finnas. En lg niv av diacetyl fr frekomma. Brnstensfrgad till kopparfrgad. Humlekaraktren ska vara medium till hg och vara av brittisk rtigt/kryddig karaktr. Ett litet knckigt maltinslag br balansera humlesmaken. Br vara frukti