P. Ekktur
38 L
ABV: 5,4%
IBU: 44
P. Ekktur
Boulder road

Boulder road Stiiim

California Common Beer

38 L
ABV: 5,3%
IBU: 46
P. Ekktur
Boulder road

Bordsporter

Robust Porter

30 L
ABV: 4,8%
IBU: 30
Olle Wreede
Exalted Beer

Vit Katt

American Wheat or Rye Beer

10 L
ABV: 6,9%
IBU: 41
Olle Wreede
Exalted Beer

V2

Christmas/Winter Specialty Spice Beer

10 L
ABV: 8,9%
IBU: 35
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,7%
IBU: 62
Olle Wreede
Exalted Beer

Söderkällan

Bohemian Pilsner

10 L
ABV: 5,1%
IBU: 39
Olle Wreede
Exalted Beer

Röd Katt

American IPA

10 L
ABV: 6,5%
IBU: 39
Olle Wreede
Exalted Beer

Röd Älg

Scottish strong ale, 90/-

19 L
ABV: 6,7%
IBU: 21
Olle Wreede
Exalted Beer

Purple Power

American IPA

18 L
ABV: 5,8%
IBU: 222
Olle Wreede
16 L
ABV: 6,7%
IBU: 48
Olle Wreede
Exalted Beer

Måns

American IPA

10 L
ABV: 6,3%
IBU: 71
Olle Wreede
Exalted Beer

Lokatt

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 4,6%
IBU: 42
Olle Wreede
Exalted Beer

Kottmos

American Pale Ale

18 L
ABV: 5,6%
IBU: 46
Olle Wreede
Exalted Beer

Karmen

American Wheat or Rye Beer

18 L
ABV: 5,2%
IBU: 28
Olle Wreede
Exalted Beer

Bonnen Pils

Bohemian Pilsener

20 L
ABV: 5,0%
IBU: 44
Olle Wreede
15 L
ABV: 7,2%
IBU: 56
Olle Wreede
Exalted Beer

Gul Katt

American IPA

18 L
ABV: 6,8%
IBU: 82
Olle Wreede
Exalted Beer

Hardcat

Dubbel IPA

18 L
ABV: 9,3%
IBU: 135
Olle Wreede
Exalted Beer

Hopkok

American IPA

10 L
ABV: 7,9%
IBU: 63
Olle Wreede
Exalted Beer

Inge Katt

Double IPA

18 L
ABV: 8,9%
IBU: 81
Olle Wreede
Exalted Beer

Junibeer

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 5,3%
IBU: 42
Olle Wreede
16 L
ABV: 7,1%
IBU: 23
Olle Wreede
10 L
ABV: 10,0%
IBU: 37
Olle Wreede
Exalted Beer

In de Wreede 12

Mörk stark belgisk ale

18 L
ABV: 11%
IBU: 37
Örjan
70 L
ABV: 4,6%
IBU: 16
Ulrik
Ulrik

Belgian quadrupel

Mörk stark belgisk ale

36 L
ABV: 12%
IBU: 23
Ulrik
Ulrik

BBA IMP STOUT

Imperial Stout

5 L
ABV: 14%
IBU: 49
Ulrik
36 L
ABV: 5,1%
IBU: 8
Ulrik
23 L
ABV: 5,6%
IBU: 21
Dan
21 L
ABV: 6,5%
IBU: 88
Dan
Dan

Sunes Old Ale

Old Ale

21 L
ABV: 7,9%
IBU: 51
Magnus Keijser
punkis

Keijsers RIS Coconut

Russian Imperial Stout

9 L
ABV: 10%
IBU: 88
Mikael Sörensen
45 L
ABV: 7,0%
IBU: 53
Mikael Sörensen
45 L
ABV: 5,4%
IBU: 29
Mikael Sörensen
23 L
ABV: 7,2%
IBU: 57
Eric
Eric

Amarillo Lager

Modern Ljus Lager

23 L
ABV: 5,3%
IBU: 44
Olle Wreede
Exalted Beer

Weission

Ljus veteöl av sydtysk typ

18 L
ABV: 4,7%
IBU: 15
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 34
Olle Wreede
18 L
ABV: 5,8%
IBU: 29
Olle Wreede
Exalted Beer

Summer Breeze

New England IPA

23 L
ABV: 6,9%
IBU: 20
Olle Wreede
16 L
ABV: 6,3%
IBU: 54
Olle Wreede
18 L
ABV: 10,0%
IBU: 73
Misty Shed Brewing
Misty Shed Brewing

Rings Of Light #2

Juicy or Hazy Pale Ale

23 L
ABV: 5,1%
IBU: 45
Misty Shed Brewing
Misty Shed Brewing

Fresh!

Juicy or Hazy India Pale Ale

23 L
ABV: 6,6%
IBU: 57
Andreas A Carlgren
21 L
ABV: 7,0%
IBU: 0
Andreas A Carlgren
21 L
ABV: 5,9%
IBU: 27
Olle Wreede
8 L
ABV: 13%
IBU: 0
Olle Wreede
20 L
ABV: 7,8%
IBU: 90
Olle Wreede
Exalted Beer

Waniko

Imperial stout

18 L
ABV: 11%
IBU: 27
Den tjocke Bittre bonden

Den tjocke Bittre bonden

English ordinary bitter
Slaka Färsköl
10 januari 2016 kl 20:04

Stiltypisk ganska stram Best Bitter som tog silvermedalj på SM i Eskilstuna 2013. Flaskjäste med 100g maltodextrin och 100g brunfarin för 20l öl (för ökad fyllighet). Bitterhumlen kan bytas till valfri sort med liknande alfasyra. Mineralrikt vatten bidrar till den engelska karaktären.

Offentlig 0 kommentarer 0 gillade 541 nedladdningar
Ölrecept
Mängd Koktid IBU OG FG ABV Kalorier / L Färg
23,0 L 75 min 42 1.039 SG 1.010 SG 3,9% 370 20 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt, Maris Otter 3,00 kg 75,0% Malt 3 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Maris Otter

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Viking Dark Ale 0,25 kg 6,3% Malt 18 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 60,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 30%
Protein: 10,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Dark Ale är tillredd på 105 -110 ° C, i ett särskilt maltprocessprogram med långvarig torkning för att säkerställa rätt smak. Den enzymatiska aktiviteten hos Dark Ale är låg. Smak av Dark Ale malt är: spannmål och sötma med trevliga aromer av rostade nöt

Aromamalt (Castle Malting) 0,20 kg 5,0% Malt 51 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 79%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 30,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgien
Leverantör: Castle Malting

Aroma malt ger rik maltig doft och smak till bärnstens färgade och mörka lager öl. Jämfört med andra traditionella färgade malt sorter, ger en mjukare bitterhet. Används till mycket aromatisk öl och har enzymatisk kraft för självkonvertering.

Carabohemian 0,20 kg 5,0% Malt 102 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 10,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Viking Enzym Malt 0,20 kg 5,0% Malt 3 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 6,00%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 180,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Enzymmalt tillverkas av 2-radigt eller 6-radigt korn. Stöpning och grobarhets villkor är valt att främja enzym frigörning och syntes. Mältnings programet är konstruerat för att bevara så mycket enzymer som möjligt. Enzyme Malt rekommenderas när hög andel

Viking Crystal 300 0,15 kg 3,8% Malt 152 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

En hög grad av caramelisation är kännetecknande för denna malt. Den bidrar till smak och stabilitet, vanligtvis förbättras skum kvaliteten. Crystal malts är väl lämpade för vinter öl, ale-typ öl och andra aromatiska öl så som mörkt lageröl och stouts. Sm

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
East Kent Goldings 2011MM 20 gr 4 dgr Torrhumling Kottar 6,16% 0,0 0,9

5.4 mg/L AA
4,3 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Used For: General purpose hops for bittering/finishing all British Ales
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: Fuggles, BC Goldings
Examples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith's Pale Ale

Northern Brewer, 2011 10 gr 60 min Kok Kottar 10,40% 11,5 0,4

4.5 mg/L AA
3,7 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tyskland

Hallertau Northern Brewer (klassisk allroundsort; ursprungligen brittisk, numera tysk)
Tyskland är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer också de s.k. nobla eller ädla humlesorterna Hallertauer Mit

Pacific Jade, 2010 (art. 470600) 10 gr 60 min Kok Pellets 13,40% 16,3 0,4

5.8 mg/L AA
4,7 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

Ny humlesort, framodlad av Nya Zeelands humleforskningsprogram och släppt 2004. Pacific Jade är en högalfasort som ger en mjuk beska tillsammans med en utomordentlig aromatisk profil. Karaktären beskrivs i termer av färsk citrus och krossad svartpeppar.

Fuggle (maltmagnus), 2010 10 gr 20 min Kok Kottar 3,80% 2,5 0,4

1.7 mg/L AA
1,3 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: England

Fuggle (eller Fuggles) är en klassisk brittisk aromhumlesort, med drygt 100 år på nacken. Utomordentlig i brittiska ales, framför allt som aromhumle. Kryddig och blommig arom. Används ofta i kombination med Goldings i brittiska ales.
Odlas även i Sloven

East Kent Goldings 2011MM 20 gr 20 min Kok Kottar 6,16% 8,3 0,9

5.4 mg/L AA
4,3 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Used For: General purpose hops for bittering/finishing all British Ales
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: Fuggles, BC Goldings
Examples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith's Pale Ale

East Kent Goldings 2011MM 30 gr 5 min Kok Kottar 6,16% 4,1 1,3

8.0 mg/L AA
6,5 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Used For: General purpose hops for bittering/finishing all British Ales
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: Fuggles, BC Goldings
Examples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith's Pale Ale

Fuggle (maltmagnus), 2010 20 gr 5 min Kok Kottar 3,80% 1,7 0,9

3.3 mg/L AA
2,7 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: England

Fuggle (eller Fuggles) är en klassisk brittisk aromhumlesort, med drygt 100 år på nacken. Utomordentlig i brittiska ales, framför allt som aromhumle. Kryddig och blommig arom. Används ofta i kombination med Goldings i brittiska ales.
Odlas även i Sloven

Övriga ingredienser
Namn Mängd Typ Användning Tid
Protafloc 1 gr Klarning Kok 15 min

Används till: Klarning

Irish Moss liknande klarningsmedel

Wyeast Yeast Nutrient 2 gr Övrigt Kok 15 min

Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Epsom Salt (MgSO4) 2,00 gr Vattenjustering Mäskning 60 min

Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Gypsum (Calcium Sulfate) 5,00 gr Vattenjustering Mäskning 60 min

Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Calcium Chloride 7,00 gr Vattenjustering Mäskning 60 min

Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Lactic Acid 10,00 gr Vattenjustering Mäskning 60 min

Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Nottingham - Danstar Torr 75% 14°C - 21°C

Typ: Ale
Flockulering: Hög
Bäst till: Good neutral ale yeast.
Max antal generationer: 5
Generation: 3

Dry strain is highly flocculant and has high attenuation. Produces relatively few fruity esters for a dry yeast. Can be fermented at low temperature to produce lager-style beers.

Mäskning
Namn Typ Vatten Stegtemperatur Höjningstid Stegtid
Inmäskning Infusion 30,00 L 50°C 20 min 0 min
Försockring Temperatur 0,00 L 68°C 25 min 75 min
Steg Temperatur 0,00 L 76°C 10 min 10 min

Malt

Humle

3F. Mild ale

Stilguide

SHBF 2013

Typ

Ale

OG

1.034 - 1.040

FG

1.006 - 1.012

IBU

20 - 40

Färg

8 - 15

Anteckningar

Denna Bitter r den vanligaste av de traditionella Ale-typerna p brittiska pubar. Den uppstod p 1920-talet i England. De r ofta till sin frdel frska, grna som Real Ale. Ordinary Bitter, som ofta kallas bara Bitter, r en mycket lttdrucken l. Den har en lg kolsyreniv och en tydlig humlekaraktr.

Förebild

Jennings Bitter 3,5%, Tomas Hardy Country Bitter 4,0%, Monks - Svea pale Ale 3,5 %

Profil

Ska ha en arom av brittisk rtig humle p medium till hg niv. En lg niv av karamellmaltighet br ing i aromen. Sm mngder av fruktestrar br finnas. En lg niv av diacetyl fr frekomma. Brnstensfrgad till kopparfrgad. Humlekaraktren ska vara medium till hg och vara av brittisk rtigt/kryddig karaktr. Ett litet knckigt maltinslag br balansera humlesmaken. Br vara frukti