Maltbomb som mår bra av lagring en längre tid. Rätt jäst och mycket av den vid jäsning under 18C är viktigt för karaktären. Tog silver vid SM i Uppsala 2012. Domarnas motivering på diplomet:
"En äkta kraftfull Highlander i fullfjädrad mundering som visar upp en kraftig komplex maltighet som verkligen ger hår på bröstet! Not so Wee heavy..."
Pale Ale malt är tillverkad av 2-radigt vårkorn. Hög modifieringsgrad främjar enkel nedbrytning av socker för enzymerna. Smaken bidrar speciellt till söt och nötaktiga toner. Idealisk malt för ale och särskilda lageröl. Färgen på Pale Ale malt är inte al
Är en mörk karamellmalt. Den produceras med hjälp av ett unikt maltprocess program, och en ny teknik som bygger på indirekt värme. Cara Plus produkter liknar Crystal Malts men är något torrare i smaken.
Cara Plus 150 är väl lämpad för vinter öl, ale-typ
Framställd av sexradigt vinterkorn i finaste kvalitet. Välmodifierad malt som innehåller mer protein och har en högre enzymatisk aktivitet än vanlig tvåradig pilsnermalt.
Biscuit (Mout Roost 50) (18° - 27° L)
This toasted malt will provide a warm bread or biscuit flavor and aroma and will lend a garnet-brown color. Use 5-15% maximum. No enzymes. Must be mashed with malts having surplus diastatic power.
Pale Chocholat
0,20 kg
3,3%
Malt
279 EBC
Typ:
Malt
Färg:
279 EBC
Malningsgrad: 1,50% Fuktighet: 4,00% Utbyte: 75% Potential: 1.035 SG Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner Rekommenderad max giva: 10% Protein: 0,0% Ursprung: England Leverantör: Thomas Fawcett
Dark Milds - Stouts
Small quantities used for flavour and colour enhancement on dark beers
En hög grad av caramelisation är kännetecknande för denna malt. Den bidrar till smak och stabilitet, vanligtvis förbättras skum kvaliteten. Crystal malts är väl lämpade för vinter öl, ale-typ öl och andra aromatiska öl så som mörkt lageröl och stouts. Sm
Use for: Strong versitile bittering hop for ales, porters, stouts
Aroma: Heavy and spicy aroma
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Stout, Sierra Nevada Celebration Ale
Challenger är en allround-humle (framodlad vid Wye College i Kent, England), med mycket bra aromatiska egenskaper och samtidigt en relativt hög alfasyrahalt. Denna humlesort har blivit mycket populär bland engelska bryggerier.
Övriga ingredienser
Namn
Mängd
Tid
Typ
Användning
Protafloc
1
gr
15 min
Klarning
Kok
Typ: Klarning Användning: Kok Används till: Klarning
Irish Moss liknande klarningsmedel
Wyeast Yeast Nutrient
2
gr
15 min
Övrigt
Kok
Typ: Övrigt Användning: Kok Används till: Jäsning
Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.
Epsom Salt (MgSO4)
2,00
gr
60 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
Salt
2,00
gr
60 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.
Lactic Acid
3,00
gr
60 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Mäsk pH
Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.
Jäst
Namn
Produkt ID
Labb
Form
Förjäsbarhet
Temperatur
Irish Ale
WLP004
White Labs
Flytande
72%
18°C - 20°C
Labb: White Labs Labb: White Labs Form: Flytande Förjäsbarhet: 72% Temperatur: 18°C - 20°C Typ: Ale Flockulering: Medium Bäst till: Irish Ales, Stouts, Porters, Browns, Reds and Pale Ale Max antal generationer: 5 Generation: 0
Excellent for Irish Stouts. Produces slight hint of diacetyl balanced by a light fruitiness and a slightly dry crispness.
Mäskning
Namn
Temp.
Tid
Höjningstid
Typ
Vatten
Inmäskning
40°C
0 min
15 min
Infusion
24,50 L
Höjningstid: 15 min Typ: Infusion Vatten: 24,50 L
Försockring
65°C
80 min
25 min
Temperatur
0,00 L
Höjningstid: 25 min Typ: Temperatur Vatten: 0,00 L
Steg
75°C
10 min
10 min
Temperatur
0,00 L
Höjningstid: 10 min Typ: Temperatur Vatten: 0,00 L
http://www.bjcp.org/2008styles/style09.html#1e
Rich, malty & usually sweet.Complex secondary malt flavors prevent a one-dimensional impression. Strength & maltiness can vary.
Förebild
Traquair House Ale, Belhaven Wee Heavy, McEwan's Scotch Ale, Founders Dirty Bastard, MacAndrew's Scotch Ale, AleSmith Wee Heavy, Orkney Skull Splitter, Inveralmond Black Friar, Broughton Old Jock, Gordon Highland Scotch Ale, Dragonmead Under the Kilt
Ingredienser
Well-mod pale malt,&to 3% roasted barley.sometimes crystal malt for color.sweetness comes from low hopping,high mash temp&kettle caramelization.small amt of smoked malt may add depth.Hops are minimal,&Engl var.are most authentic.Fairly soft water is typ.
Profil
Also known as a "Wee Heavy". Fermented at cooler temperatures than most ales, and with lower hopping rates, resulting in clean, intense malt flavors. Well suited to the region of origin, with abundant malt and cool fermentation and aging temperature. Hops, which are not native to Scotland and formerly expensive to import, were kept to a minimum