In de Zeeland (Exalted Beer)
23 L
ABV: 6,0%
IBU: 28
Sandviks Blonda (Uppsala hembryggareförening)
22 L
ABV: 6,4%
IBU: 20
Drevvikens Dunkelweizen  (Petter Wigle)
1
Petter Wigle

Drevvikens Dunkelweizen

Mörkt veteöl av sydtysk typ

12 L
ABV: 5,1%
IBU: 12
Whamageddon (Petter Wigle)
Petter Wigle

Whamageddon

English strong bitter - ESB

12 L
ABV: 5,9%
IBU: 31
Kenta Brun (Petter Wigle)
21 L
ABV: 6,4%
IBU: 29
Kellys svarta (Exalted Beer)
26 L
ABV: 4,4%
IBU: 43
Kellys ljusa (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kellys ljusa

Övriga klassiska i kategori Mild ale

18 L
ABV: 4,2%
IBU: 33
Kattpunk NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kattpunk NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

26 L
ABV: 6,6%
IBU: 14
Kellys Röda (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kellys Röda

Irish Red Ale

25 L
ABV: 4,2%
IBU: 23
Poppkatt NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Poppkatt NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

23 L
ABV: 7,1%
IBU: 18
Bodsjö bitter (Exalted Beer)
Exalted Beer

Bodsjö bitter

Engelsk best bitter

18 L
ABV: 4,7%
IBU: 35
Pilis Surjamt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Pilis Surjamt

Övriga klassiska syrliga öl

18 L
ABV: 4,9%
IBU: 15
Kattpunk NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kattpunk NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 6,7%
IBU: 19
Tembo (Exalted Beer)
Exalted Beer

Tembo

Ljus stark belgisk ale

18 L
ABV: 8,6%
IBU: 32
De Volle Maan Quadrupel (Brouwerij De Volle Maan)
24 L
ABV: 13%
IBU: 36
De Volle Maan Geuze (Brouwerij De Volle Maan)
24 L
ABV: 6,6%
IBU: 0
MG
Micke Granath

Sängson

Modifierade öl

20 L
ABV: 5,1%
IBU: 27
Hindenbeer (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,2%
IBU: 35
Lussekatt NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Lussekatt NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 6,5%
IBU: 31
Kenta (Petter Wigle)
12 L
ABV: 6,3%
IBU: 26
Lussebulle Stout (Exalted Beer)
18 L
ABV: 7,0%
IBU: 60
Caprisol NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Caprisol NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 6,5%
IBU: 20
Därk Söül (Exalted Beer)
1
Exalted Beer

Därk Söül

Imperial stout

18 L
ABV: 7,9%
IBU: 54
Heffaklump (Exalted Beer)
Exalted Beer

Heffaklump

Ljus veteöl av sydtysk typ

18 L
ABV: 5,7%
IBU: 10
Tembo (Exalted Beer)
Exalted Beer

Tembo

Ljus stark belgisk ale

18 L
ABV: 8,9%
IBU: 31
Pixie Bob Kitten Session NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Pixie Bob Kitten Session NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 4,9%
IBU: 42
MF
Mikael Fridén

Gambler's choice

Mörk stark belgisk ale

9 L
ABV: 9,4%
IBU: 40
MF
10 L
ABV: 6,6%
IBU: 10
Wallonie Ale (Olof)
Olof

Wallonie Ale

Belgiskt och franskt specialöl

18 L
ABV: 0,0%
IBU: 0
Pixie Bobcat DIPA (Exalted Beer)
2
Exalted Beer

Pixie Bobcat DIPA

New England IPA - Vermont IPA

45 L
ABV: 9,5%
IBU: 46
LN
20 L
ABV: 6,9%
IBU: 26
LN
OL-Brewery

Pors Pilsner

Tjeckisk pilsner

21 L
ABV: 4,2%
IBU: 10
Pixie DODDH (Exalted Beer)
16 L
ABV: 6,2%
IBU: 56
A
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 34
In de Wreede 6 (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,0%
IBU: 32
Mälarens Perla Pilsner (Exalted Beer)
18 L
ABV: 4,7%
IBU: 40
PE
38 L
ABV: 5,4%
IBU: 44
PE
Boulder road

Boulder road Stiiim

California Common Beer

38 L
ABV: 5,3%
IBU: 46
PE
Boulder road

Bordsporter

Robust Porter

30 L
ABV: 4,8%
IBU: 30
Vit Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Vit Katt

American Wheat or Rye Beer

10 L
ABV: 6,9%
IBU: 41
V2 (Exalted Beer)
Exalted Beer

V2

Christmas/Winter Specialty Spice Beer

10 L
ABV: 8,9%
IBU: 35
Svartvit Katt (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,7%
IBU: 62
Söderkällan (Exalted Beer)
Exalted Beer

Söderkällan

Bohemian Pilsner

10 L
ABV: 5,1%
IBU: 39
Röd Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Röd Katt

American IPA

10 L
ABV: 6,5%
IBU: 39
Röd Älg (Exalted Beer)
Exalted Beer

Röd Älg

Scottish strong ale, 90/-

19 L
ABV: 6,7%
IBU: 21
Purple Power (Exalted Beer)
Exalted Beer

Purple Power

American IPA

18 L
ABV: 5,8%
IBU: 222
Pixie Voss (Exalted Beer)
16 L
ABV: 6,7%
IBU: 48
Måns (Exalted Beer)
Exalted Beer

Måns

American IPA

10 L
ABV: 6,3%
IBU: 71
Lokatt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Lokatt

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 4,6%
IBU: 42
Kottmos (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kottmos

American Pale Ale

18 L
ABV: 5,6%
IBU: 46
SF

Alltid Fredag

Ljus stark belgisk ale
Slaka Färsköl
10 januari 2016 kl 20:27

Skulle blivit en Tripel men föll på färgen pga kreusenjäst tagen från en dubbel. Men tog silver på SM i Uppsala 2013 som en Ljus stark Belgisk Ale. Mycket och pigg jäst behövs, jäsningen startar på 16C och avslutas på 28C på en 14dgrs period. Viktigt att hålla nere temperaturen med kylning initialt. Den här jästen är ett monster men ger grym öl.

Offentlig Inga bryggningar 1 kommentar 0 gillade 625 nedladdningar
Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
22,0 L 90 min 1.079 SG 1.017 SG 31 8,1% 691 9 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
31 8,1% 691 9 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Muntons Extra Light DME 0,26 kg 3,8% Torrextrakt 3 EBC
 

Typ: Torrextrakt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: -%
Fuktighet: -%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: - Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: -%
Ursprung: England
Leverantör: Muntons

Pale Malt (2 Row) Bel 5,00 kg 72,9% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 60,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium

Base malt for all beer styles
Higher potential yield than US, English equivalent pale ale malts

Viking Wheat Malt 0,40 kg 5,8% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 62,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 12,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Görs endast från vårvete. Sorter som lämpar sig för bryggerimarknadens ändamål används. Maltprocessen skiljer sig inte mycket från Pilsner malt produktion.
Slutlig temperatur är normalt mellan 72-80 C.
Vete malt används främst för vete öl och några and

Aromamalt (Castle Malting) 0,10 kg 1,5% Malt 51 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 51 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 79%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 30,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgien
Leverantör: Castle Malting

Aroma malt ger rik maltig doft och smak till bärnstens färgade och mörka lager öl. Jämfört med andra traditionella färgade malt sorter, ger en mjukare bitterhet. Används till mycket aromatisk öl och har enzymatisk kraft för självkonvertering.

Viking Enzym Malt 0,10 kg 1,5% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 6,00%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 180,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Enzymmalt tillverkas av 2-radigt eller 6-radigt korn. Stöpning och grobarhets villkor är valt att främja enzym frigörning och syntes. Mältnings programet är konstruerat för att bevara så mycket enzymer som möjligt. Enzyme Malt rekommenderas när hög andel

Cane (Beet) Sugar 1,00 kg 14,6% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: -%
Fuktighet: -%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: - Lintner
Rekommenderad max giva: 7%
Protein: -%
Använd efter kokning: Ja
Ursprung: US

Common household baking sugar.
Lightens flavor and body of beer.
Can contribute a cider-like flavor to the beer if not cold-fermented or used in large quantities.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Northern Brewer, 2011 20 gr 70 min Kok Kottar 10,40% 17,4 0,9

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 10,40%
IBU: 17,4
gr/L: 0,9
9.5 mg/L AA
7,3 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tyskland

Hallertau Northern Brewer (klassisk allroundsort; ursprungligen brittisk, numera tysk)
Tyskland är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer också de s.k. nobla eller ädla humlesorterna Hallertauer Mit

Centennial, 2011 20 gr 15 min Kok Pellets 11,00% 9,7 0,9

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 11,00%
IBU: 9,7
gr/L: 0,9
10.0 mg/L AA
7,8 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: USA

Högalfasort med trevlig Cascade-lik arom.

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 1 gr 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Klarning

Irish Moss liknande klarningsmedel

Wyeast Yeast Nutrient 2 gr 15 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Baking Soda 1,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Epsom Salt (MgSO4) 3,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Gypsum (Calcium Sulfate) 3,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Calcium Chloride 6,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Lactic Acid 9,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Indian Coriander Seed 20 gr 5 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok
Används till: Belgian Wit

Used in Belgian Wit, Whites, and Holiday ales. Very good when used in light wheat ales. Often used with Bitter Orange Peel.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Trappist High Gravity Dubbeltrubbel Top Cropped Flytande 78% 18°C - 26°C

Labb: Top Cropped
Labb: Top Cropped
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 78%
Temperatur: 18°C - 26°C
Typ: Vete
Flockulering: Medium
Bäst till: Belgian Wit, Trappist Ale, High gravity ales
Max antal generationer: 5
Generation: 1

Robust top cropping yeast. Phenolic character and alcohol tolerance up to 12%. Rich ester profile and malty flavor.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 50°C 0 min 20 min Infusion 30,00 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Infusion
Vatten: 30,00 L

Försockring 66°C 70 min 25 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 25 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Försockring2 69°C 15 min 2 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Steg 74°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Malt

Humle

Kommentarer

Du måste logga in för att posta kommentarer

9D. Belgisk och fransk ale

Stilguide

SHBF 2013

Typ

Ale

OG

1.067 - 1.120

FG

1.006 - 1.016

IBU

20 - 35

Färg

3 - 15

Anteckningar

Ljus stark belgisk ale r en bred grupp. Dr ingr bde torra, ltta l och tyngre, stare varianter. Gemensamt skiljer de sig dock frn tripel genom att ha en doft- och smakbild med frre komponenter och att de kan vara sta, vilket tripel aldrig r.

Förebild

Delirium Tremens, Duvel, Kasteelbier Blonde, Brigand, Judas, Kwak, Bush Ambre, St. Feuillien Blonde.

Profil

Doften br vara fruktigt estrig, dr estrarna kan dofta banan, pple, pron, persika, tropisk frukt eller smgodis. Fenoler skall finnas p lga till medelhga niver. En tydlig alkoholton kan frekomma. Humledoft kan frekomma p lga niver. Ljust halmgul till koppar. Kldgrumling r tillten. Tydliga men inte vervldigande fruktiga estrar och fenoler. Humlesmak kan finnas p lg