Misty Shed Brewing
Misty Shed Brewing

Rings Of Light #2

Juicy or Hazy Pale Ale

23 L
ABV: 5,1%
IBU: 45
Misty Shed Brewing
Misty Shed Brewing

Fresh!

Juicy or Hazy India Pale Ale

23 L
ABV: 6,6%
IBU: 57
Andreas A Carlgren
21 L
ABV: 7,0%
IBU: 0
Andreas A Carlgren
21 L
ABV: 5,9%
IBU: 27
Olle Wreede
8 L
ABV: 13%
IBU: 0
Olle Wreede
20 L
ABV: 7,8%
IBU: 90
Olle Wreede
Exalted Beer

Waniko

Imperial stout

18 L
ABV: 11%
IBU: 27
Olle Wreede
20 L
ABV: 8,4%
IBU: 64
Christoffer Emet
2
19 L
ABV: 6,5%
IBU: 32
Ludvig Nilsson
20 L
ABV: 6,7%
IBU: 30
Ludvig Nilsson
20 L
ABV: 5,5%
IBU: 23
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,4%
IBU: 68
Olle Wreede
20 L
ABV: 8,5%
IBU: 64
Olle Wreede
2
Exalted Beer

VinterWreede

Modern Stout & Porter

20 L
ABV: 5,9%
IBU: 50
Olle Wreede
20 L
ABV: 7,0%
IBU: 22
Olle Wreede
Exalted Beer

Denalibomb

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 5,0%
IBU: 117
[N/A]
Desperation Brew

Wreedeslager

Internationell lager

20 L
ABV: 5,1%
IBU: 39
Olle Wreede
Exalted Beer

Lingonblond

Belgian Blond Ale

18 L
ABV: 7,1%
IBU: 20
Olle Wreede
Exalted Beer

Hjortonvete

Ljus veteöl av sydtysk typ

18 L
ABV: 4,3%
IBU: 13
Olle Wreede
1
18 L
ABV: 6,4%
IBU: 92
Olle Wreede
Exalted Beer

Granskottsbitter

English ordinary bitter

18 L
ABV: 3,6%
IBU: 39
Olle Wreede
Exalted Beer

Nästan En IPA

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 5,4%
IBU: 100
Olle Wreede
18 L
ABV: 7,2%
IBU: 62
Olle Wreede
18 L
ABV: 7,5%
IBU: 46
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,4%
IBU: 149
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 22
Andreas Häggström
11 L
ABV: 5,2%
IBU: 41
Andreas Häggström
11 L
ABV: 5,2%
IBU: 41
Andreas Häggström
11 L
ABV: 6,7%
IBU: 40
[N/A]
20 L
ABV: 5,3%
IBU: 62
Andreas Andersson Carlgren
20 L
ABV: 5,4%
IBU: 85
Anders Nilsen
23 L
ABV: 3,5%
IBU: 16
Daniel Grankvist
Spruce Twig Brewery

SMaSH Mosaic

American Pale Ale

10 L
ABV: 5,5%
IBU: 34
Martin Sundin
21 L
ABV: 9,1%
IBU: 71
Andreas Häggström
22 L
ABV: 6,1%
IBU: 25
Andreas Häggström
Ärlans Bryggeri

solera

Ljus belgisk ale

23 L
ABV: 5,8%
IBU: 4
Dan
21 L
ABV: 6,0%
IBU: 65
Dan
Dan

Sunes Gubbfika

Imperial Stout

19 L
ABV: 12%
IBU: 66
Andreas Häggström
11 L
ABV: 9,0%
IBU: 37
Quisten & Gaarden Bryggeri
19 L
ABV: 7,4%
IBU: 17
Quisten & Gaarden Bryggeri
Quisten Gaarden Bryggeri

Le Coq Trappist

Belgian Dark Strong Ale

20 L
ABV: 12%
IBU: 30
Johan
Johan

Zombie Dust-klon

American IPA

25 L
ABV: 6,0%
IBU: 60
Mathias Brorson
23 L
ABV: 5,4%
IBU: 17
Mathias Brorson
Mathias Brorson

Bröl Mörk Stark Belgare

Belgian Dark Strong Ale

23 L
ABV: 9,5%
IBU: 31
Patrik Östmark
Patrik Östmark

Black Wit

Belgian-Style Witbier

19 L
ABV: 5,5%
IBU: 14
Tobias Janius
3
Automagiskt Bryggeri

Pinsam Collaba #2

Belgian Specialty Ale

22 L
ABV: 7,5%
IBU: 35
Tobias Janius
22 L
ABV: 6,3%
IBU: 11
Danne
Team Belgo

Newit

Belgisk wit

23 L
ABV: 5,5%
IBU: 46
Humlehydran 2

Humlehydran 2

Belgiskt och franskt specialöl
Slaka Färsköl
10 januari 2016 kl 20:37

Belgisk IPA, korsning Tripel/Amerikansk IPA. Lömsk lättdrucken öl med framförallt IPA karaktär då jästen är ganska lågmäld för att vara belgisk. Vill du ha mera belgisk karaktär så dra ner på beskan och minska torrhumlingen. För att få den lik originalet ändra inget och jäs med temperatur runt 20C. Nelson och Citra är viktiga för att få fram fruktigheten i ölen.

Offentlig 0 kommentarer 0 gillade 502 nedladdningar
Ölrecept
Mängd Koktid IBU OG FG ABV Kalorier / L Färg
20,0 L 90 min 59 1.071 SG 1.015 SG 7,3% 661 8 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Viking Pale Ale 2,60 kg 43,3% Malt 2 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 70,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: Maltmagnus.se

Pale Ale malt är tillverkad av 2-radigt vårkorn. Hög modifieringsgrad främjar enkel nedbrytning av socker för enzymerna. Smaken bidrar speciellt till söt och nötaktiga toner. Idealisk malt för ale och särskilda lageröl. Färgen på Pale Ale malt är inte al

Pale Malt, Maris Otter 1,20 kg 20,0% Malt 3 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Maris Otter

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Viking Pilsner Malt 0,80 kg 13,3% Malt 2 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 100,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Pilsnermalt framställs vid en slutgiltig temperatur mellan 80-85 °C. malten tillverkas av 2-radigt korn och lämpar sig för alla typer av öl.
Färg: EBC 3.1 - 4.5

Viking Wheat Malt 0,70 kg 11,7% Malt 3 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 62,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 12,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Görs endast från vårvete. Sorter som lämpar sig för bryggerimarknadens ändamål används. Maltprocessen skiljer sig inte mycket från Pilsner malt produktion.
Slutlig temperatur är normalt mellan 72-80 C.
Vete malt används främst för vete öl och några and

Carablond 20 0,20 kg 3,3% Malt 23 EBC
 

Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 7,00%
Utbyte: 70%
Potential: 1.032 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,5%
Ursprung: Belgium
Leverantör: Castle Malting

Cara 20* (19° - 27° L)
Dingemans Cara 20 is a light crystal malt used by Belgian breweries in producing Abbey or Trappist style ales and is appropriate for any recipe that calls for crystal malt.

Cane (Beet) Sugar 0,50 kg 8,3% Socker 0 EBC
 

Malningsgrad: -%
Fuktighet: -%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: - Lintner
Rekommenderad max giva: 7%
Protein: -%
Använd efter kokning: Ja
Ursprung: US

Common household baking sugar.
Lightens flavor and body of beer.
Can contribute a cider-like flavor to the beer if not cold-fermented or used in large quantities.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Saaz 3 gr 75 min Vörthumling Kottar 3,30% 1,1 0,2

0.5 mg/L AA
0,3 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tjeckien

Tjeckien är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer den världsberömda Saazhumlen som är en av de ädla humlesorterna och som ofta beskrivs som gräsig och blommig. Humlesorten kallas på tyska Saazer.

Motueka, 2012 10 gr 4 dgr Torrhumling Kottar 7,80% 0,0 0,5

3.9 mg/L AA
2,8 AAU
Beta: 5,50%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

First impressions are a very lively and lifted lemon and lime followed by a background of tropical fruit.

Citra 2011 10 gr 75 min Vörthumling Pellets 13,70% 16,5 0,5

6.8 mg/L AA
4,8 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone. Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutions: Unknown

Motueka, 2012 3 gr 75 min Vörthumling Kottar 7,80% 2,6 0,2

1.2 mg/L AA
0,8 AAU
Beta: 5,50%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

First impressions are a very lively and lifted lemon and lime followed by a background of tropical fruit.

Nelson Sauvin 10 gr 75 min Vörthumling Kottar 12,60% 13,8 0,5

6.3 mg/L AA
4,4 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

En mycket fruktig allroundhumlesort, släppt 2000. Aromen liknas ofta vid krusbär eller druvan sauvignon blanc.

Nelson Sauvin 15 gr 4 dgr Torrhumling Kottar 12,60% 0,0 0,8

9.4 mg/L AA
6,7 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

En mycket fruktig allroundhumlesort, släppt 2000. Aromen liknas ofta vid krusbär eller druvan sauvignon blanc.

Northern Brewer, 2011 30 gr 60 min Kok Kottar 10,40% 29,8 1,5

15.6 mg/L AA
11,0 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tyskland

Hallertau Northern Brewer (klassisk allroundsort; ursprungligen brittisk, numera tysk)
Tyskland är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer också de s.k. nobla eller ädla humlesorterna Hallertauer Mit

Saaz 35 gr 15 min Kok Kottar 3,30% 5,5 1,8

5.8 mg/L AA
4,1 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tjeckien

Tjeckien är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer den världsberömda Saazhumlen som är en av de ädla humlesorterna och som ofta beskrivs som gräsig och blommig. Humlesorten kallas på tyska Saazer.

Citra 2011 20 gr 4 dgr Torrhumling Pellets 13,70% 0,0 1,0

13.7 mg/L AA
9,7 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone. Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutions: Unknown

Motueka, 2012 25 gr 1 min Kok Kottar 7,80% 0,8 1,3

9.8 mg/L AA
6,9 AAU
Beta: 5,50%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

First impressions are a very lively and lifted lemon and lime followed by a background of tropical fruit.

Citra 2011 5 gr 1 min Kok Pellets 13,70% 0,3 0,3

3.4 mg/L AA
2,4 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone. Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutions: Unknown

Nelson Sauvin 5 gr 1 min Kok Kottar 12,60% 0,3 0,3

3.2 mg/L AA
2,2 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

En mycket fruktig allroundhumlesort, släppt 2000. Aromen liknas ofta vid krusbär eller druvan sauvignon blanc.

Övriga ingredienser
Namn Mängd Typ Användning Tid
Protafloc 1 gr Klarning Kok 15 min

Används till: Klarning

Irish Moss liknande klarningsmedel

Wyeast Yeast Nutrient 2 gr Övrigt Kok 15 min

Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Epsom Salt (MgSO4) 2,00 gr Vattenjustering Mäskning 60 min

Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Gypsum (Calcium Sulfate) 3,00 gr Vattenjustering Mäskning 60 min

Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Calcium Chloride 4,00 gr Vattenjustering Mäskning 60 min

Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Lactic Acid 10,00 gr Vattenjustering Mäskning 75 min

Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Trappist High Gravity 3787 Wyeast Labs Flytande 78% 18°C - 26°C

Typ: Vete
Flockulering: Medium
Bäst till: Belgian Wit, Trappist Ale, High gravity ales
Max antal generationer: 5
Generation: 2

Robust top cropping yeast. Phenolic character and alcohol tolerance up to 12%. Rich ester profile and malty flavor.

Mäskning
Namn Typ Vatten Stegtemperatur Höjningstid Stegtid
Inmäskning Infusion 28,00 L 50°C 20 min 0 min
Försockring Temperatur 0,00 L 68°C 25 min 75 min
Steg Temperatur 0,00 L 74°C 10 min 10 min

Malt

Humle

9K. Belgisk och fransk ale

Stilguide

SHBF 2013

Typ

Ale

OG

1.000 - 1.000

FG

1.000 - 1.000

IBU

0 - 200

Färg

0 - 200

Anteckningar

I den belgiska traditionen ryms mnga udda och utsvvande egenarter. Vissa r traditionella men ovanliga. Andra r anpassade inln frn andra lkulturer. En tredje kategori r l jsta med ovanliga jststammar, t ex Brettanomyces. ven andra belgiska och franska ales som inte ska lmnas in i klassen modifierade l rknas in bland belgiskt och franskt speciall. Ange i bryggprotok

Förebild

Fljande, icke fullstndiga, lista ger exempel p belgiskt och franskt speciall: Enkel, svagt trappist, eller klosterl. La Trappe Enkel. Stark ale med stor kropp och kryddor. La Chouffe, Montagnarde. Belgisk scottish strong ale. MacChouffe.