In de Zeeland (Exalted Beer)
23 L
ABV: 6,0%
IBU: 28
Sandviks Blonda (Uppsala hembryggareförening)
22 L
ABV: 6,4%
IBU: 20
Drevvikens Dunkelweizen  (Petter Wigle)
1
Petter Wigle

Drevvikens Dunkelweizen

Mörkt veteöl av sydtysk typ

12 L
ABV: 5,1%
IBU: 12
Whamageddon (Petter Wigle)
Petter Wigle

Whamageddon

English strong bitter - ESB

12 L
ABV: 5,9%
IBU: 31
Kenta Brun (Petter Wigle)
21 L
ABV: 6,4%
IBU: 29
Kellys svarta (Exalted Beer)
26 L
ABV: 4,4%
IBU: 43
Kellys ljusa (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kellys ljusa

Övriga klassiska i kategori Mild ale

18 L
ABV: 4,2%
IBU: 33
Kattpunk NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kattpunk NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

26 L
ABV: 6,6%
IBU: 14
Kellys Röda (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kellys Röda

Irish Red Ale

25 L
ABV: 4,2%
IBU: 23
Poppkatt NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Poppkatt NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

23 L
ABV: 7,1%
IBU: 18
Bodsjö bitter (Exalted Beer)
Exalted Beer

Bodsjö bitter

Engelsk best bitter

18 L
ABV: 4,7%
IBU: 35
Pilis Surjamt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Pilis Surjamt

Övriga klassiska syrliga öl

18 L
ABV: 4,9%
IBU: 15
Kattpunk NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kattpunk NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 6,7%
IBU: 19
Tembo (Exalted Beer)
Exalted Beer

Tembo

Ljus stark belgisk ale

18 L
ABV: 8,6%
IBU: 32
De Volle Maan Quadrupel (Brouwerij De Volle Maan)
24 L
ABV: 13%
IBU: 36
De Volle Maan Geuze (Brouwerij De Volle Maan)
24 L
ABV: 6,6%
IBU: 0
MG
Micke Granath

Sängson

Modifierade öl

20 L
ABV: 5,1%
IBU: 27
Hindenbeer (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,2%
IBU: 35
Lussekatt NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Lussekatt NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 6,5%
IBU: 31
Kenta (Petter Wigle)
12 L
ABV: 6,3%
IBU: 26
Lussebulle Stout (Exalted Beer)
18 L
ABV: 7,0%
IBU: 60
Caprisol NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Caprisol NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 6,5%
IBU: 20
Därk Söül (Exalted Beer)
1
Exalted Beer

Därk Söül

Imperial stout

18 L
ABV: 7,9%
IBU: 54
Heffaklump (Exalted Beer)
Exalted Beer

Heffaklump

Ljus veteöl av sydtysk typ

18 L
ABV: 5,7%
IBU: 10
Tembo (Exalted Beer)
Exalted Beer

Tembo

Ljus stark belgisk ale

18 L
ABV: 8,9%
IBU: 31
Pixie Bob Kitten Session NEIPA (Exalted Beer)
Exalted Beer

Pixie Bob Kitten Session NEIPA

New England IPA - Vermont IPA

18 L
ABV: 4,9%
IBU: 42
MF
Mikael Fridén

Gambler's choice

Mörk stark belgisk ale

9 L
ABV: 9,4%
IBU: 40
MF
10 L
ABV: 6,6%
IBU: 10
Wallonie Ale (Olof)
Olof

Wallonie Ale

Belgiskt och franskt specialöl

18 L
ABV: 0,0%
IBU: 0
Pixie Bobcat DIPA (Exalted Beer)
2
Exalted Beer

Pixie Bobcat DIPA

New England IPA - Vermont IPA

45 L
ABV: 9,5%
IBU: 46
LN
20 L
ABV: 6,9%
IBU: 26
LN
OL-Brewery

Pors Pilsner

Tjeckisk pilsner

21 L
ABV: 4,2%
IBU: 10
Pixie DODDH (Exalted Beer)
16 L
ABV: 6,2%
IBU: 56
A
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 34
In de Wreede 6 (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,0%
IBU: 32
Mälarens Perla Pilsner (Exalted Beer)
18 L
ABV: 4,7%
IBU: 40
PE
38 L
ABV: 5,4%
IBU: 44
PE
Boulder road

Boulder road Stiiim

California Common Beer

38 L
ABV: 5,3%
IBU: 46
PE
Boulder road

Bordsporter

Robust Porter

30 L
ABV: 4,8%
IBU: 30
Vit Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Vit Katt

American Wheat or Rye Beer

10 L
ABV: 6,9%
IBU: 41
V2 (Exalted Beer)
Exalted Beer

V2

Christmas/Winter Specialty Spice Beer

10 L
ABV: 8,9%
IBU: 35
Svartvit Katt (Exalted Beer)
18 L
ABV: 6,7%
IBU: 62
Söderkällan (Exalted Beer)
Exalted Beer

Söderkällan

Bohemian Pilsner

10 L
ABV: 5,1%
IBU: 39
Röd Katt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Röd Katt

American IPA

10 L
ABV: 6,5%
IBU: 39
Röd Älg (Exalted Beer)
Exalted Beer

Röd Älg

Scottish strong ale, 90/-

19 L
ABV: 6,7%
IBU: 21
Purple Power (Exalted Beer)
Exalted Beer

Purple Power

American IPA

18 L
ABV: 5,8%
IBU: 222
Pixie Voss (Exalted Beer)
16 L
ABV: 6,7%
IBU: 48
Måns (Exalted Beer)
Exalted Beer

Måns

American IPA

10 L
ABV: 6,3%
IBU: 71
Lokatt (Exalted Beer)
Exalted Beer

Lokatt

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 4,6%
IBU: 42
Kottmos (Exalted Beer)
Exalted Beer

Kottmos

American Pale Ale

18 L
ABV: 5,6%
IBU: 46
Ett Djävulskt Försök (Duvel Clone) (Pschhht Hembryggeri)

Ett Djävulskt Försök (Duvel Clone)

Ljus stark belgisk ale
Pschhht Hembryggeri
17 januari 2016 kl 21:17

Efter diskussioner på SHBFs forum kom detta recept till som ett försök på en Duvel-klon, dock så beställdes fel jäst men resultatet blev riktigt bra ändå. Fick 38p på SM 2014. (35-35-45)

Offentlig Inga bryggningar 1 kommentar 0 gillade 758 nedladdningar
Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
24,0 L 90 min 1.092 SG 1.005 SG 32 12% 696 9 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
32 12% 696 9 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pilsner (Weyermann) 6,10 kg 76,3% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,20%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 110,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,9%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt.

Cara-Pils/Dextrine 0,30 kg 3,7% Malt 4 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 4 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 72%
Potential: 1.033 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Significantly increases foam/head retention and body of the beer.
Also sold under the names "Dextrine" and "Cara-Foam"

Barley, Flaked 0,10 kg 1,2% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 9,00%
Utbyte: 70%
Potential: 1.032 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 13,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: US

Adds significant body to Porters and Stouts. High haze producing protein prevents use in light beers.

Invert Sugar 1,50 kg 18,7% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Använd efter kokning: Ja
Ursprung: Storbritannien

Used to increase starting gravity and also as an adjunct for some Belgian and English ales.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Styrian Goldings 82 gr 60 min Kok Pellets 3,80% 22,6 3,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 3,80%
IBU: 22,6
gr/L: 3,4
13.0 mg/L AA
11,0 AAU
Beta: 2,90%
HSI: 30,00%
Ursprung: Slovenia

A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
Used for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United Kingdom
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.
Substitutes: Fuggles, Williamette

Saaz 24 gr 15 min Whirlpool Pellets 4,00% 1,7 1,0

Användning: Whirlpool
Form: Pellets
Alfa: 4,00%
IBU: 1,7
gr/L: 1,0
4.0 mg/L AA
3,4 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 42,00%
Ursprung: Czech Republic

Used for: Pilsners and Bohemian style lagers
Aroma: Delicate, mild, clean, somewhat floral -- Noble hops
Substitutes: Tettnanger, Lublin
Examples: Pulsner Urquell

Saaz 22 gr 0 min Whirlpool Pellets 4,00% 0,0 0,9

Användning: Whirlpool
Form: Pellets
Alfa: 4,00%
IBU: 0,0
gr/L: 0,9
3.7 mg/L AA
3,1 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 42,00%
Ursprung: Czech Republic

Used for: Pilsners and Bohemian style lagers
Aroma: Delicate, mild, clean, somewhat floral -- Noble hops
Substitutes: Tettnanger, Lublin
Examples: Pulsner Urquell

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Salt 3,50 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Gypsum (Calcium Sulfate) 2,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

PH 5.2 Stabilizer 18,75 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

PH 5.2 Stabilizer by Five Star is a prioprietary mix of phosphate buffers used to lower the PH of your Mash to 5.2 for brewing.

Yeast Nutrient 6 gr 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Protafloc 1 gr 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre.
Tillsätt 1,5 gram per 100 liter vört 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett struket kryddmått (1 ml) till 40 liter vört.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Belgian Strong Ale Yeast WLP545 White Labs Flytande 82% 18°C - 23°C

Labb: White Labs
Labb: White Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 82%
Temperatur: 18°C - 23°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Belgian dark strongs, Abbey ales and Christmas beers
Max antal generationer: 5
Generation: 0

From the Ardennes region of Belgium, this classic strain produces moderate esters and spicy phenolic character. Results in a dry but balanced finish. Use for dark or strong abbey ales.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning/Försockringsrast 66°C 60 min 4 min Infusion 15,12 L

Höjningstid: 4 min
Typ: Infusion
Vatten: 15,12 L

Utmäskning 75°C 10 min 4 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 4 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Malt

Humle

Kommentarer

Du måste logga in för att posta kommentarer

9D. Belgisk och fransk ale

Stilguide

SHBF 2012

Typ

Ale

OG

1.067 - 1.999

FG

1.006 - 1.016

IBU

20 - 35

Färg

7 - 30

Anteckningar

Ljus stark belgisk ale är en bred grupp. Där ingår både torra, lätta öl och tyngre, sötare varianter. Gemensamt skiljer de sig dock från tripel genom att ha en doft- och smakbild med färre komponenter och att de kan vara söta, vilket tripel aldrig är.

Förebild

Delirium Tremens, Duvel, Kasteelbier Blonde, Brigand, Judas, Kwak, Bush Ambr←e, St. Feuillien Blonde.

Profil

Doften bör vara fruktigt estrig, där estrarna kan dofta banan, äpple, päron, persika, tropisk frukt eller smågodis. Fenoler skall finnas på låga till medelhöga nivåer. En tydlig alkoholton kan förekomma. Humledoft kan förekomma på låga nivåer. Ljust halmgul till koppar. Köldgrumling är tillåten. Tydliga men inte överväldigande fruktiga estrar och fenoler. Humlesmak kan finnas på låga nivåer. Humlebeskan skall vara låg till medelhög. Mer eller mindre värmande beroende på alkoholstyrka. En viss beska, sötma och spritighet från alkoholen kan förekomma, särskilt i starkare exemplar. Toner av lösningsmedel får förekomma på låga nivåer. Kan vara torr eller ha en viss restsötma. Ofta medium kropp, men kan vara lättare. Hög kolsyra.