Efter diskussioner på SHBFs forum kom detta recept till som ett försök på en Duvel-klon, dock så beställdes fel jäst men resultatet blev riktigt bra ändå. Fick 38p på SM 2014. (35-35-45)
A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
Used for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United Kingdom
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.
Substitutes: Fuggles, Williamette
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.
Gypsum (Calcium Sulfate)
2,00
gr
60 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
PH 5.2 Stabilizer
18,75
gr
60 min
Vattenjustering
Mäskning
Typ: Vattenjustering Användning: Mäskning Används till: Vattenjustering
PH 5.2 Stabilizer by Five Star is a prioprietary mix of phosphate buffers used to lower the PH of your Mash to 5.2 for brewing.
Yeast Nutrient
6
gr
15 min
Klarning
Kok
Typ: Klarning Användning: Kok Används till: Jäsning
Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.
Protafloc
1
gr
15 min
Klarning
Kok
Typ: Klarning Användning: Kok Används till: Clarity
Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre.
Tillsätt 1,5 gram per 100 liter vört 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett struket kryddmått (1 ml) till 40 liter vört.
Jäst
Namn
Produkt ID
Labb
Form
Förjäsbarhet
Temperatur
Belgian Strong Ale Yeast
WLP545
White Labs
Flytande
82%
18°C - 23°C
Labb: White Labs Labb: White Labs Form: Flytande Förjäsbarhet: 82% Temperatur: 18°C - 23°C Typ: Ale Flockulering: Medium Bäst till: Belgian dark strongs, Abbey ales and Christmas beers Max antal generationer: 5 Generation: 0
From the Ardennes region of Belgium, this classic strain produces moderate esters and spicy phenolic character. Results in a dry but balanced finish. Use for dark or strong abbey ales.
Ljus stark belgisk ale är en bred grupp. Där ingår både torra, lätta öl och tyngre, sötare varianter. Gemensamt skiljer de sig dock från tripel genom att ha en doft- och smakbild med färre komponenter och att de kan vara söta, vilket tripel aldrig är.
Förebild
Delirium Tremens, Duvel, Kasteelbier Blonde, Brigand, Judas, Kwak, Bush Ambr←e, St. Feuillien Blonde.
Profil
Doften bör vara fruktigt estrig, där estrarna kan dofta banan, äpple, päron, persika, tropisk frukt eller smågodis. Fenoler skall finnas på låga till medelhöga nivåer. En tydlig alkoholton kan förekomma. Humledoft kan förekomma på låga nivåer. Ljust halmgul till koppar. Köldgrumling är tillåten. Tydliga men inte överväldigande fruktiga estrar och fenoler. Humlesmak kan finnas på låga nivåer. Humlebeskan skall vara låg till medelhög. Mer eller mindre värmande beroende på alkoholstyrka. En viss beska, sötma och spritighet från alkoholen kan förekomma, särskilt i starkare exemplar. Toner av lösningsmedel får förekomma på låga nivåer. Kan vara torr eller ha en viss restsötma. Ofta medium kropp, men kan vara lättare. Hög kolsyra.
Mäskklocka
Kokklocka
Bryggningar av receptet Ett Djävulskt Försök (Duvel Clone)
Logga bryggning av Ett Djävulskt Försök (Duvel Clone)