Unknown origin, but character similar to Cascade. Used for both bitterness and aroma.
Used for: IPAs, Ales
Aroma: Citrus, flowery
Substitutes: Cascade, Centennial
Unknown origin, but character similar to Cascade. Used for both bitterness and aroma.
Used for: IPAs, Ales
Aroma: Citrus, flowery
Substitutes: Cascade, Centennial
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown
Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None
Övriga ingredienser
Namn
Mängd
Tid
Typ
Användning
Protafloc
4
gr
15 min
Klarning
Kok
Typ: Klarning Användning: Kok Används till: Clarity
Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre.
Tillsätt 1,5 gram per 100 liter vört 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett struket kryddmått (1 ml) till 40 liter vört.
Jäst
Namn
Produkt ID
Labb
Form
Förjäsbarhet
Temperatur
Safale American
US-05
DCL/Fermentis
Torr
77%
15°C - 24°C
Labb: DCL/Fermentis Labb: DCL/Fermentis Form: Torr Förjäsbarhet: 77% Temperatur: 15°C - 24°C Typ: Ale Flockulering: Medium Bäst till: American ale, other clean finish ales Max antal generationer: 5 Generation: 0
American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.
Ölstilen utvecklades i USA mot slutet av
1970-talet som \"American Pale Ale\". I början
var användandet av amerikansk Cascade-humle
dominerande. Därefter har odlandet och användandet
av nya moderna humlesorter med de
för öltypen önskvärda tonerna av citrus, frukt och
blommighet spridits över hela världen.
Ölet ska ha en tydlig humlekaraktär där moderna
humlesorter bidrar med citrus, frukt och
blommighet, framför allt i aromen. Ölet
får dock inte vara obalanserat humligt, utan det
ska ha ett tydligt maltstöd från ljus malt med
inslag av viss karamellighet. Färgen är relativt
ljus. Ofta används renjäsande jäststammar för
att hålla fruktigheten på en låg nivå.
Förebild
Pale Ale 5,6%/Sierra Nevada - Inferno 4,4%/Oakham Ales – Pale 31 4,8%/Firestone Walker
Profil
Aromhumlad med moderna
humlesorter ska ge en fruktig humlearom
på medium till hög nivå. En liten karamellig
maltton bör finnas som kompletterar humlen.
Gyllengul till ljust kopparfärgad.
Köldgrumling är tillåten.
Humlesmaken ska vara hög. Amerikanska
och andra nya humlesorter används för
att ge karakteristiska citrusaktiga och fruktiga
nyanser.
En liten till medium karamellmaltighet ska balansera humlesmaken.
Friska/fräscha fruktestertoner bör förekomma
i låga till höga nivåer. Ingen eller mycket liten diacetylton.
Beskan ska vara medium, men får absolut inte dominera.
Medium kropp. Ska ge en ren och krispig känsla, ej sötsliskig.