Perle has a spciy character, and the aroma is moderate and pleasing. Commonly compared to Hallertau Mittlefruh.
Used for: German ales, lagers, Plisner, Alt, Maisbier, Dunkle, Kolsch
Aroma: Delicate floral and fruity tones
Substitutes: Northern Brewer, Perle (U.S.), Hallertau Mittelfruh, Hallertau Aroma
Storage: Good
6-10% AA / 2.5-5% Beta
Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.
Used for: IPAs, Ales
Aroma: Intensely fruity (citrus, melon, and stone friuts), floral, tropical notes.
Substitutes: Cascade, Centennial, Simcoe
Storage: Good
8-11% AA / 6-7% Beta
A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.
Used for: IPAs, Ales
Aroma: Intensely fruity (citrus, melon, and stone friuts), floral, tropical notes.
Substitutes: Cascade, Centennial, Simcoe
Storage: Good
8-11% AA / 6-7% Beta
A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.
Used for: IPAs, Ales
Aroma: Intensely fruity (citrus, melon, and stone friuts), floral, tropical notes.
Substitutes: Cascade, Centennial, Simcoe
Storage: Good
8-11% AA / 6-7% Beta
A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
Övriga ingredienser
Namn
Mängd
Tid
Typ
Användning
MM-Klar
5
gr
10 min
Klarning
Kok
Typ: Klarning Användning: Kok
MM Klar består av den aktiva beståndsdelen karagen som finns i bland annat Irish Moss. MM Klar är en vidareutvecklad produkt som har samma egenskaper som Irish Moss och Protafloc, men fördelen att det löser upp sig lättare i vörten. Det är även väldigt lätt att dosera MM Klar rätt. Dosering 1 gram per kg malt. 1 Tsk = 5 gram Tillsättes under omrörning 10 minuter innan slutet av koket.
Jäst
Namn
Produkt ID
Labb
Form
Förjäsbarhet
Temperatur
Weihenstephan Weizen
3068
Wyeast Labs
Flytande
75%
18°C - 24°C
Labb: Wyeast Labs Labb: Wyeast Labs Form: Flytande Förjäsbarhet: 75% Temperatur: 18°C - 24°C Typ: Vete Flockulering: Låg Bäst till: Bavarian Weizen Max antal generationer: 5 Generation: 0
Unique Bavarian wheat yeast that produces the spicy weizen clove and banana flavor. Best when fermented at around 68 deg F.
Mäskning
Namn
Temp.
Tid
Höjningstid
Typ
Vatten
Betaglukanrast
45°C
15 min
4 min
Temperatur
19,00 L
Höjningstid: 4 min Typ: Temperatur Vatten: 19,00 L
Proteinrast
52°C
30 min
2 min
Temperatur
0,00 L
Höjningstid: 2 min Typ: Temperatur Vatten: 0,00 L
Försockringsrast
62°C
40 min
15 min
Temperatur
0,00 L
Höjningstid: 15 min Typ: Temperatur Vatten: 0,00 L
Hopfenweizen är veteöl som ofta är av bockstyrka och som får sin typiska karaktär till stor del genom kraftigare smak- och aromhumling än vad som traditionellt görs i veteöl. Hopfenweizen är en modern uppfinning.
Förebild
Schneider Meine HopfenWeizen, Omnipollo Näcken
Profil
Humlearom ska finnas på medium till hög nivå.
Kryddfenoler som kan upplevas som kryddnejlika eller muskot ska finnas på en låg till medium nivå.
Maltarom får förekomma på låg nivå. Ingen diacetyl/smörkola får märkas.
Gyllengul till svart. Jästgrumling är tillåten.
Smaken är huvudsakligen dominerad av humlingen som balanserar maltsötman. De fenoliska, nejlikeliknande och bananestriga smakerna döljs huvudsakligen av humlingen men får märkas på en låg nivå. Beska är tillåtet på betydligt högre nivåer än i övriga veteöl.
Om ölet är mörkt bör smaker från rostad malt komma fram. Ingen diacetyl får förekomma.
Medium till stor kropp. Hög kolsyrehalt.