Olle Wreede
20 L
ABV: 8,5%
IBU: 64
Olle Wreede
2
20 L
ABV: 5,8%
IBU: 43
Olle Wreede
20 L
ABV: 7,0%
IBU: 22
Olle Wreede
Exalted Beer

Denalibomb

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 5,0%
IBU: 117
[N/A]
Desperation Brew

Wreedeslager

Internationell lager

20 L
ABV: 5,1%
IBU: 39
Olle Wreede
Exalted Beer

Lingonblond

Belgian Blond Ale

18 L
ABV: 7,1%
IBU: 20
Olle Wreede
Exalted Beer

Hjortonvete

Ljus veteöl av sydtysk typ

18 L
ABV: 4,3%
IBU: 13
Olle Wreede
1
18 L
ABV: 6,4%
IBU: 92
Olle Wreede
Exalted Beer

Granskottsbitter

English ordinary bitter

18 L
ABV: 3,6%
IBU: 39
Olle Wreede
Exalted Beer

Nästan En IPA

Pale ale (APA)

18 L
ABV: 5,4%
IBU: 100
Olle Wreede
18 L
ABV: 7,2%
IBU: 62
Olle Wreede
18 L
ABV: 7,5%
IBU: 46
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,4%
IBU: 149
Olle Wreede
18 L
ABV: 6,6%
IBU: 22
Andreas Häggström
11 L
ABV: 5,1%
IBU: 41
Andreas Häggström
11 L
ABV: 5,0%
IBU: 41
Andreas Häggström
11 L
ABV: 6,5%
IBU: 40
[N/A]
20 L
ABV: 5,3%
IBU: 62
Andreas Andersson Carlgren
20 L
ABV: 5,4%
IBU: 85
Anders Nilsen
23 L
ABV: 3,5%
IBU: 16
Daniel Grankvist
Spruce Twig Brewery

SMaSH Mosaic

American Pale Ale

10 L
ABV: 5,5%
IBU: 34
Martin Sundin
21 L
ABV: 9,1%
IBU: 71
Andreas Häggström
22 L
ABV: 6,1%
IBU: 25
Andreas Häggström
Ärlans Bryggeri

solera

Ljus belgisk ale

23 L
ABV: 5,8%
IBU: 4
Dan
21 L
ABV: 6,0%
IBU: 65
Dan
Dan

Sunes Gubbfika

Imperial Stout

19 L
ABV: 12%
IBU: 66
Andreas Häggström
11 L
ABV: 9,0%
IBU: 37
Quisten & Gaarden Bryggeri
19 L
ABV: 7,4%
IBU: 17
Quisten & Gaarden Bryggeri
Quisten Gaarden Bryggeri

Le Coq Trappist

Belgian Dark Strong Ale

20 L
ABV: 12%
IBU: 30
Johan
Johan

Zombie Dust-klon

American IPA

25 L
ABV: 6,0%
IBU: 60
Mathias Brorson
23 L
ABV: 5,4%
IBU: 17
Mathias Brorson
Mathias Brorson

Bröl Mörk Stark Belgare

Belgian Dark Strong Ale

23 L
ABV: 9,5%
IBU: 31
Patrik Östmark
Patrik Östmark

Black Wit

Belgian-Style Witbier

19 L
ABV: 5,5%
IBU: 14
Tobias Janius
3
Automagiskt Bryggeri

Pinsam Collaba #2

Belgian Specialty Ale

22 L
ABV: 7,5%
IBU: 35
Tobias Janius
22 L
ABV: 6,3%
IBU: 11
Danne
Team Belgo

Newit

Belgisk wit

23 L
ABV: 5,5%
IBU: 46
Örjan
45 L
ABV: 7,8%
IBU: 27
Anders Nilsen
23 L
ABV: 6,1%
IBU: 20
Lowe Schmidt
Lowe Schmidt

MelonDIPA

Double IPA

23 L
ABV: 8,2%
IBU: 110
Pelle Windestam
23 L
ABV: 0,0%
IBU: 0
Captain's Brewskies
10 L
ABV: 3,6%
IBU: 21
Olle Wreede
18 L
ABV: 7,5%
IBU: 82
Olle Wreede
18 L
ABV: 5,8%
IBU: 39
Fredrik Dernebo
20 L
ABV: 5,6%
IBU: 77
Fredrik Dernebo
78 L
ABV: 8,0%
IBU: 79
Fredrik Dernebo
54 L
ABV: 7,2%
IBU: 43
Fredrik Dernebo
20 L
ABV: 7,7%
IBU: 97
Fredrik Dernebo
74 L
ABV: 8,8%
IBU: 88
SHBF Hoppy Weissen

SHBF Hoppy Weissen

Hopfenweizen
Exalted Beer
20 januari 2016 kl 17:49

Receptet till SHBF Stora Hembryggaredagen 2016 den 31 januari. Läs mer på SHBF: http://shbf.se/39-shbf/evenemang/418-stora-hembryggardagen-31-januari

Offentlig 0 kommentarer 0 gillade 490 nedladdningar

Ölrecept

Mängd Koktid IBU OG FG ABV Kalorier / L Färg
18,0 L 90 min 37 1.054 SG 1.013 SG 5,3% 444 10 EBC
 

Malt

Namn Mängd % Typ Färg
Pilsner (Weyermann) 2,00 kg 47,6% Malt 3 EBC
 

Malningsgrad: 1,20%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 110,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,9%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt.

Wheat Malt, Pale (Weyermann) 2,00 kg 47,6% Malt 4 EBC
 

Malningsgrad: 1,70%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 74,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 80%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pale wheat malt, used as a base malt in many wheat styles. Wheat beers, Koelsch, Alts.

Caravienne Malt 0,20 kg 4,8% Malt 43 EBC
 

Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium

Light Belgian crystal malt. Used in light Trappist and Abbey style Belgian ales.

Humle

Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Perle 36 gr 60 min Kok Kottar 7,00% 30,7 2,0

13.8 mg/L AA
8,8 AAU
Beta: 4,75%
HSI: 25,00%
Ursprung: Germany

Perle has a spciy character, and the aroma is moderate and pleasing. Commonly compared to Hallertau Mittlefruh.
Used for: German ales, lagers, Plisner, Alt, Maisbier, Dunkle, Kolsch
Aroma: Delicate floral and fruity tones
Substitutes: Northern Brewer, Perle (U.S.), Hallertau Mittelfruh, Hallertau Aroma
Storage: Good
6-10% AA / 2.5-5% Beta

Amarillo 14 gr 5 min Kok Kottar 9,40% 3,2 0,8

7.3 mg/L AA
4,6 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: U.S.

Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.
Used for: IPAs, Ales
Aroma: Intensely fruity (citrus, melon, and stone friuts), floral, tropical notes.
Substitutes: Cascade, Centennial, Simcoe
Storage: Good
8-11% AA / 6-7% Beta

Cascade 14 gr 5 min Kok Kottar 3,50% 1,2 0,8

2.7 mg/L AA
1,7 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Amarillo 14 gr 0 min Kok Kottar 9,40% 0,0 0,8

7.3 mg/L AA
4,6 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: U.S.

Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.
Used for: IPAs, Ales
Aroma: Intensely fruity (citrus, melon, and stone friuts), floral, tropical notes.
Substitutes: Cascade, Centennial, Simcoe
Storage: Good
8-11% AA / 6-7% Beta

Cascade 14 gr 0 min Kok Kottar 3,50% 0,0 0,8

2.7 mg/L AA
1,7 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Amarillo 30 gr 7 dgr Torrhumling Kottar 9,40% 0,0 1,7

15.7 mg/L AA
9,9 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: U.S.

Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.
Used for: IPAs, Ales
Aroma: Intensely fruity (citrus, melon, and stone friuts), floral, tropical notes.
Substitutes: Cascade, Centennial, Simcoe
Storage: Good
8-11% AA / 6-7% Beta

Cascade 30 gr 7 dgr Torrhumling Kottar 3,50% 0,0 1,7

5.8 mg/L AA
3,7 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Övriga ingredienser

Namn Mängd Typ Användning Tid
MM-Klar 5 gr Klarning Kok 10 min

MM Klar består av den aktiva beståndsdelen karagen som finns i bland annat Irish Moss. MM Klar är en vidareutvecklad produkt som har samma egenskaper som Irish Moss och Protafloc, men fördelen att det löser upp sig lättare i vörten. Det är även väldigt lätt att dosera MM Klar rätt. Dosering 1 gram per kg malt. 1 Tsk = 5 gram Tillsättes under omrörning 10 minuter innan slutet av koket.

Jäst

Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Weihenstephan Weizen 3068 Wyeast Labs Flytande 75% 18°C - 24°C

Typ: Vete
Flockulering: Låg
Bäst till: Bavarian Weizen
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Unique Bavarian wheat yeast that produces the spicy weizen clove and banana flavor. Best when fermented at around 68 deg F.

Mäskning

Namn Typ Vatten Stegtemperatur Höjningstid Stegtid
Betaglukanrast Temperatur 19,00 L 45°C 4 min 15 min
Proteinrast Temperatur 0,00 L 52°C 2 min 30 min
Försockringsrast Temperatur 0,00 L 62°C 15 min 40 min
Försockringsrast Temperatur 0,00 L 71°C 4 min 20 min
Utmäskning Temperatur 0,00 L 78°C 5 min 10 min

Malt

Humle

6F. Veteöl

Stilguide

SHBF 2015

Typ

Wheat

OG

1.060 - 1.086

FG

1.016 - 1.028

IBU

15 - 50

Färg

14 - 100

Anteckningar

Hopfenweizen är veteöl som ofta är av bockstyrka och som får sin typiska karaktär till stor del genom kraftigare smak- och aromhumling än vad som traditionellt görs i veteöl. Hopfenweizen är en modern uppfinning.

Förebild

Schneider Meine HopfenWeizen, Omnipollo Näcken

Profil

Humlearom ska finnas på medium till hög nivå. Kryddfenoler som kan upplevas som kryddnejlika eller muskot ska finnas på en låg till medium nivå. Maltarom får förekomma på låg nivå. Ingen diacetyl/smörkola får märkas. Gyllengul till svart. Jästgrumling är tillåten. Smaken är huvudsakligen dominerad av humlingen som balanserar maltsötman. De fenoliska, nejlikeliknande och bananestriga smakerna döljs huvudsakligen av humlingen men får märkas på en låg nivå. Beska är tillåtet på betydligt högre nivåer än i övriga veteöl. Om ölet är mörkt bör smaker från rostad malt komma fram. Ingen diacetyl får förekomma. Medium till stor kropp. Hög kolsyrehalt.